Oscylujące fale grawitacyjne rozwiązaniem zagadki budowy wszechświata?

22 września 2017, 09:56

W danych z odkrytych w ubiegłym roku fal grawitacyjnych znaleziono dowody, że oscylują one pomiędzy formami nazwanymi „g” oraz „f”. Fizycy wyjaśniają, że fenomen ten jest podobny do oscylacji neutrin, które przybierają formy elektronową, taonową i mionową.



Łatanie Apple'a

4 stycznia 2007, 11:19

Landon Fuller, inżynier w należącej do Apple’a BSD Technology Group i jeden z głównych architektów opensource’owego systemu Darwin, obiecuje błyskawicznie łatać wszystkie luki w programach Apple’a, które zostaną odkryte w ramach "Miesiąca dziur w produktach Apple’a”.


Testy naczyniowej teorii stwardnienia rozsianego

27 listopada 2009, 13:02

Naukowcy z University of Buffalo testują hipotezę włoskiego badacza doktora Paola Zamboniego, że 90% przypadków stwardnienia rozsianego (łac. sclerosis multiplex, SM) to skutek zwężenia naczyń krwionośnych mózgu. Wg niego, widać je na skanach.


Najbliższa egzoplaneta mniejsza od Ziemi

19 lipca 2012, 08:03

W odległości zaledwie 33 lat świetlnych od Ziemi odkryto obiekt UCF-1.01. To prawdopodobnie egzoplaneta mniejsza od Ziemi. Jeśli te przypuszczenia się sprawdzą, będzie to najbliższa tak mała egzoplaneta.


Masowy grób w Pensylwanii

18 sierpnia 2015, 13:11

Krążyły plotki o masowym grobie - mówi inspektor Bob Rescorla z Wydziału Transportu stanu Pensylwania (PennDOT). Archeolodzy śledczy rozpoczęli wykopaliska w pobliżu autostrady w miejscu, w którym znaleziono liczne kości


Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy

17 maja 2019, 11:43

Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.


Koniec z kwitnącą czekoladą

20 lutego 2008, 16:35

Chemicy z Wielkiej Brytanii i Holandii wypracowali sposób, by czekolady i pomadki zachowywały swój apetyczny wygląd. Odkryli substancję, która zapobiega tworzeniu się na ich powierzchni szarawego nalotu, nazywanego fachowo kwiatem tłuszczowym (ang. fat bloom). Powstaje on wtedy, gdy słodycze są przechowywane w za wysokiej temperaturze. Tłuszcz się wytapia, a następnie ponownie zastyga (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Microsoft: iPhone 4 to Vista Apple'a

15 lipca 2010, 10:44

Kevin Turner, główny dyrektor wykonawczy Microsoftu, stwierdził, że dzięki problemom, jakie Apple ma z iPhone'em 4 koncern z Redmond może wrócić do gry na rynku smartfonów. Turner mówi, że iPhone 4 to "Vista Apple'a".


Rekin w nowojorskim metrze

8 sierpnia 2013, 09:51

W metrze w Nowym Jorku znaleziono martwego, jeszcze mokrego rekina. Ryba o długości ok. 0,5 m leżała pod siedzeniami w składzie jadącym do Queens. Ponieważ na pysku widać było krew, pasażerowie podejrzewali, że to ślad po haczyku tajemniczego wędkarza.


© angelaelse

Potomstwo Dolly ma się dobrze

27 lipca 2016, 08:30

Potomkowie owcy Dolly dożywają w zdrowiu sędziwego wieku, co dowodzi, że sklonowane zwierzęta mogą żyć normalnie, a dla naukowców jest sygnałem, iż możliwe będzie bezpieczne wykorzystywanie w medycynie sklonowanych komórek.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy